Strona: Konkurs TANGO 3 jeszcze w tym roku / Oferta dla przemysłu

Konkurs TANGO 3 jeszcze w tym roku

2017-03-13
, red.  Sławomir Stec

Narodowe Centrum Nauki planuje nabór do konkursu TANGO 3 w dniach 15.12.2017 – 15.03.2018 r.

Konkurs skierowany jest na projekty zakładające wdrażanie w praktyce gospodarczej i społecznej wyników uzyskanych w rezultacie badań podstawowych. Projekt składa się z fazy K (m.in. realizacja działań ukierunkowanych na stworzenie koncepcji wykorzystania gospodarczego uzyskanych wyników prac badawczych) oraz fazy B+R (obejmującą realizację badań przemysłowych i/lub prac rozwojowych).

Wysokość i intensywność dofinansowania:

  • Dla fazy K: maksymalnie 150 tys. zł – do 100 % kosztów kwalifikowanych;
  • Dla fazy B+R: maksymalnie 1 mln zł – do 85% kosztów kwalifikowanych.

 Warunkiem dofinansowania realizacji fazy B+R (w przypadku jej występowania) jest:

  1. Pozytywna ocena realizacji fazy K;
  2. Udział finansowy lub rzeczowy przedsiębiorcy zainteresowanego wynikami badań przemysłowych i/lub prac rozwojowych w kosztach realizacji fazy B+R, wynoszący minimum 15% kosztów kwalifikowanych fazy B+R.

Udział przedsiębiorcy w kosztach realizacji fazy B+R dopuszczalny jest w formie:

  1. finansowej lub rzeczowej – w przypadku mikro- lub małego przedsiębiorcy;
  2. finansowej – w przypadku średniego lub dużego przedsiębiorcy.

Wnioskodawcami mogą być:

  1. Jednostki naukowe;
  2. Centra Polskiej Akademii Nauk;
  3. Centra naukowe uczelni w rozumieniu ustawy z dnia 27 lipca 2005 r. – Prawo o szkolnictwie wyższym;
  4. Osoby fizyczne.

Dokumentacja do konkursu jest w fazie opracowywania. Można jednak zapoznać się z regulaminem konkursu TANGO 2, który jest dostępny pod adresem 

https://www.ncn.gov.pl/userfiles/file/konkursy_ogloszone_2015-12-15/tango2-zal2.pdf

Źródło ncn.gov.pl

Powrót do listy aktualności

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję